Vi har nu varit lediga i sex veckor. Det betyder att vi ätit butikens bröd i sex veckor.
MEN NU RÄCKER DET!!!
Så jag började baka matbröd. Joo, jag som aldrig tidigare bakat annat än semlor som bagaren kallade "dunsbullar" då dom var så kompakta...
Började med att i ett par dagar göra surdeg. Egentligen ska en surdeg matas i tre dagar men jag hade bråttom och den gick bara i två. Använde både vetemjöl och rågmjöl.
Degen jag gjorde var jag tvungen att jobba för hand. Min assistent gav upp kontraktet i somras ( kanske för att jag tappade den i golv??) så nu har jag varit utan en längre tid men hey, hur ofta tror ni jag har använt den då! Vi har en fin maskinpark i bageriet, varför ha en maskin att stå oanvänd hemma...I varje fall. Jobbade ihop degen för hand. Tog tid, det tog 45 minuter!!! sånt som hade gått på en kvart med maskinen. Och armen var helt slut efteråt! Men kanske det var bra, nu vet jag lite hur degen kändes att jobba med... man lär sig nytt alla dagar! Det blev två bröd. Här är dom lagda för att jäsa. Jäsningen tog redigt 6 timmar, bara att klämma ner degen, luften ut alltså, mellan varven.
Det färdiga brödet. Ett bröd gick åt genast, "vi bara smakar" ! hette de. Stora porer i brödet eftersom det är gjort på surdeg. Använde en del rågmjöl i degen också, därför har det en lite mörkare färg.
Och vet ni, bäst av allt! Bagaren gav stående ovationer!! Fick mycket beröm, det var gott, och det var de faktiskt! Är ännu idag gott, har dock blivit lite segt då jag la det i plast igår kvällas.. men inte gör det något, skorpan är hård och det är gott.
Nu var jag så "tånttig" att jag la pytsen som jag använt till rasken, i tvätten. Bagaren bad att jag skulle göra en ny rask (surdeg) och baka ett nytt bröd, så igår startade jag en igen. Den bubblar nu redan fint men den ska jag mata i tre dagar nu och i söndag ska jag baka baguetter till middagen. Visar bilder sen hur dom blev.
Nu ska jag sakta börja göra mig färdig. Tänkte åka till Ikea med grannfrun. Behöver lite nytt till bageriet...
Ha en skön dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar