En av våra absoluta favoriträtter. Lasagne. Gör den från grunden, utom lasagneplattorna då. Dom köper jag, har faktiskt en gång provad pastamaskin men nej... har inte nerver att börja med det. Tycker att en god vitsås är viktig. Kokar den en god stund så den blir tjock, gör den med bottenredning dvs jag smälter smöret i kastrullen och kokar bort vattnet. Sen lägger jag i mjöl och fräser det en stund. Fyller på med röd mjölk och kokar en stund. Kryddar med salt och vitpeppar. Sätter inte ost i utan lägger ost bara på Lasagnen.
I maletköttsåsen kommer det rejält med lök och en finriven morot samt ett par burkar tomatkross. Kryddar den med salt, vitpeppar och paprika. Även en tesked pressad vitlök ( köper färdig på burk såhär vintertid) samt köttbuljong och lite tomatpuré från tub. Maletköttsåsen kokar jag en rejäl timme så alla smaker hinner gifta sig.
Sen är det bara att fylla formen. Smörjar inte formen före då det finns fett i båda såserna samt i osten som kommer ovanpå. Börjar och slutat varvandet med vitsås. Alltså på formens botten lägger jag vitsås sen lasagneplattor sen maletköttsås, vitsås, plattor... ni vet, så länge det finns och avslutar med vitsås, mögelost ( auraost) och vanlig riven ost, oftast emmental för den har en kraftig smak.
Vatten i glaset.... vågar inte dricka vin nu... jobbet kallar när som helst och tycker att om man kör så dricker man inte.
Nå det var nu mina funderingar idag.
Ha en bra arbetsvecka!
Davina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar