Saffransbulle



 Blev en sats saffransbullar igår. Älskar saffran...
Hittade ett recept i en svensk bullabok, svenskarna är ljusår före oss i bullabak... så jag bara måste testa.
OJ så goda bullar! (även om jag säger det själv)
Har aldrig riktigt fått till det där bakande här hemma. Degarna har inte blivit bra och jag har håsa. Som tur har jag nu många års erfarenhet av bagerijobb och en  del erfarenhet av att köra deg... så nu lyckades jag!
Mjuka, goda bullar blev det, fyllda med mandelfyllning ( bageriprodukt... tager vad man haver...) med pärlsocker och hackad mandel på. Påminner om min mommos bulla... HON bakade världens godaste bulla... även om hon kallade det wienerbröd. 
Nu har jag påsar med bulla i frysen till jul, en sak mindre igen.
Lägger in receptet här ifall någon vill provbaka:

Saffransbullar
450g vatten
1150g vetemjöl ( använde själv ca 950g vetemjöl men hade i 450g manitoba mjöl vilket är ett starkt mjöl som gör att man kan lite minska på det andra)
200g socker
200g smör
50g jäst ( satte 25g jäst mindre som i receptet då den finska jästen är mycket kraftigare som den svenska)
15g salt
(1 ägg men det skippade jag, ägg gör att bullarna torkar fortare)
50g saffranslag

Saffranslag: 
1g Saffran
50g vatten
25g socker
3g cognac
Koka upp vatten och socker. Ta bort från plattan, lägg i saffranet och cognacen. Låt kallna till ca 35-40 grader, annars dör jästen. Brukar lägga i kylskåpet en halv timme...


Alla vikter i gram för att det skall bli exakt. 
Först lägger jag vattnet och jästen, saffranslagen samt 450g mjöl i bunken och kör till en lös smet. Låt stå så att jäsningen kommer igång, jag lät den stå ca 40 minuter. Under tiden väger du upp alla andra ingredienser. När jäsningen kommit igång, börja med att köra in socker, salt och ägg ( om du använder). När det är inkört fyller du på med mjölet ( väg skilt 200g mjöl som du kan lägga sist om det behövs.
Så kör du in smöret. Jag smälte det lite men inte så det blev rinnande. Nu kör du degen tills den blir blank och fin samt släpper kanterna, och du kan göra glutentesten. ( när du kan dra ut degen till en tunn hinna mellan dina fingrar...när hinnan hålls hel, då är degen färdig.)
Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i två, rundriv degarna. Låt jäsa på dragfri plats till dubbel storlek,  närmare en timme. Brukar själv lägga ett plast under bakduken så dom faktiskt hålls varma både när degen jäser men också när bullarna jäser. Sen kan du forma degen som du önskar, låt bullarna jäsa igen i ungefär en timme före du gräddar dom i 215 grader ca 10-12 minuter.
Glöm inte att pensla med ägg före gräddningen!

Jättegoda, jag lovar!

Davina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt år , nya utmaningar

  Hej, Länge sen sist. Mycket har hänt... I september la jag ner taxin... I oktober öppnade jag nytt företag. Konditori Mazarin Nu är jag ti...