Även om det inte är jul mera...
Vår familjs stora kärlek, tomtegröt, smakar lika gott alla gånger.
Ifall någon missat så tomtegröt är risgrynsgröt. Jag serverar den med socker och kanel men utan mandel. Har själv alltid varit livrädd för mandeln....Minns så bra julen på ettan. Vi fick förstås tomtegröt den sista skoldagen... och jag fick mandeln. Men då alla sa att den hamnar diska som får mandeln... så jag åt upp den! Hemska tanke att gå ensam genom skolans matsal till köket för att diska alla andras disk! En stackars liten etta. Nåja, har ju efteråt förstått att dom skojjade, den som fick mandeln fick en chokojulgubbe. Det året hittades ingen mandel i vår skola...
Fortfarande livrädd för mandeln...
Men gröten älskar jag!
Enkel mat dethär.
2 dl risgryn
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1-1,25l mjölk
Först kokar man upp vattnet med salt i. När vattnet kokar lägger man i riset. Då vattnet kokat in i riset börjar man fylla på med mjölk. En del åt gången under omrörning. Väldigt viktigt att röra ordentligt ofta! Koka minst en timme, gärna lite längre. Häll i mera mjölk alltid då den kokat in i riset. Smaka på riset efter en timme för att kolla om det är mjukt. Koka tills mjukt! Eller egentligen inte koka utan badda. Det bränner i bottnet på kastrullen ifall det kokar.
När det är färdigt serverar du med socker och kanel.
Smaklig måltid!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nytt år , nya utmaningar
Hej, Länge sen sist. Mycket har hänt... I september la jag ner taxin... I oktober öppnade jag nytt företag. Konditori Mazarin Nu är jag ti...
-
Vi har deltagit i lådbilsrally idag. Lilleman körde, mamma pappa och farmor var "varikkoteam". Pappa fixade så bilen var startk...
-
Hej, Länge sen sist. Mycket har hänt... I september la jag ner taxin... I oktober öppnade jag nytt företag. Konditori Mazarin Nu är jag ti...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar