Moussaka idag

Söndagens middag:
1kg lammfärs gärna ekologisk
2 lökar, finhackade
3 klyftor vitlök tunt skivade
600 g ekologisk tomatkross
1 morot, finriven
1/2 glas rödvin
Salt, vitpeppar, färskmald svartpeppar, lagerblad, köttfond ( använde oxfond) tomatpuré
Vatten att skölja stekpannan med samt skölja ut rester från tomatkross burkarna.
Stek lammfärsen i 2 omgångar. Lägger du allt i pannan samtidigt blir köttet inte stekt ordentligt samt så drar du ner värmen i stekpannan så stekandet drar ut på tiden.
Lägg köttet i en kastrull. Häll i lite vatten i pannan medan omgångarna så pannan tvättas. Häll vattnet och allt som kommer löst i pannan i kastrullen. Efter köttet steks lök och vitlök. Lägg i vitlöken först då löken blivit mjuk så den inte steks för länge. Tvätta igen ut allt från pannan och fyll på kastrullen. Häll tomatkross och puré, morot, rödvin samt fond i kastrullen.
Krydda efter smak.
Låt koka 1.5-2 timmar så såsen blir tjock.
Under tiden kan du göra en god vitsås på smör, vetemjöl och röd mjolk. Lite vitpeppar och salt som smaksättare blir bra. Brukar låta vitsåsen sjuda i ca 1/2 timme så den blir tjock och god.
Före såsen är färdig behöver du också skiva auberginen i ca 1cm tjocka skivor. Bred ut dom på skärbrädet och toppa varje skiva med lite salt. Detta måste göras så all extra vätska kommer ur auberginen. Skivorna innehåller mycket vatten och moussakan blir lös om man skippar detta. Det tar ca 1/2 timme att dra ut vattnet sen kan man torka av skivorna med hushållspapper.
Fyll formen med allt i våningar och börja samt sluta med vitsås. Om du börjar med vitsåsen fastnar det inte i formen och diskandet tar inte så mycket tid. Toppa formen med en god riven ost. Grädda i 200 grader ca 45 minuter eller tills allt har en vacker färg.
Alltid då jag gör mat, steker jag i smör. Mängder har jag svårt att säga. Allt går efter smak. Man måste smaka på maten så man vet vad man gör.
Det tar tid att göra denna rätt men det lönar dig. Oftast är den godast först dagen efter då den stelnat och smakerna har gift sig.
Överlag så tar god mat tid att göra. Man ska inte ha bråttom i köket utan njuta.
Ha en god kväll !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt år , nya utmaningar

  Hej, Länge sen sist. Mycket har hänt... I september la jag ner taxin... I oktober öppnade jag nytt företag. Konditori Mazarin Nu är jag ti...